Parlamentul a decis reducerea impozitului pe venit pentru cetățeni

Parlamentul a aprobat astăzi pachetul de legi care vizează „mica reformă fiscală”, dar și stimularea afacerilor și creșterea veniturilor cetățenilor. Legea a fost votată în două lecturi, de către 56 de deputaţi. Înaintea votului, fracțiunile PSRM, PLDM, PCRM și PL au părăsit sala de ședințe.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a taxat dur atitudinea opoziţiei parlamentare.

“Ei sunt împotriva unor legi care vin sa aducă beneficii economice fiecărui cetăţean. De ce opoziţia este împotrivă? De ce a fugit? Pentru că nu putea să vină aici cu manipulări. Cetăţenii Republicii Moldova vor să vadă beneficiile reformelor”, a declarat Andrian Candu.

“Noi vrem să aducem beneficii oamenilor de afaceri şi mediului de afaceri. Vrem să reducem cele 40% din economia tenebră, să le aducem în legalitate. În lege scrie clar cine nu beneficiază de această lege. Toţi demnitarii, deputatii, miniştrii, presedintele ţării şi toti cei implicaţi în domeniul financiar nu vor beneficia. De asemenea, toţi cei care vor fi sub anchetă penală nu vor beneficia de legea cu privire la declararea voluntară a bunurilor”
, a mai spus Candu.

Amintim că pachetele de legi care vizează „mica reformă fiscală” prevăd că, în premieră pentru istoria țării, minimul de existență nu va mai fi impozitat. Astfel, scutirea personală se dublează, de la aproape 11.300 la 24 de mii de lei. Iar pentru impozitul pe venit se introduce o cotă unică de 12 la sută, reducându-se de la 18%. La fel, pachetul de legi mai prevede ca angajatorul va achita doar 18% la bugetul asigurărilor sociale, comparativ cu 23% cum este acum. Reforma mai conține și limitarea abuzurilor asupra oamenilor de afaceri din partea instituțiilor de stat.

About Author

admin