Patronul Jurnal TV – primul ”păpușar” din Republica Moldova

Incredibil, dar am avut păpușari încă din anii 90. Din cauza numeroaselor abuzuri și fărădelegi pe care le-a început încă în anii 90, controversatul Victor Țopa, patronul Jurnal TV și despre care se spune că ar sta în spatele Platformei Demnitate și Adevăr este cel care a primit primul titlu de ”păpușar”, numit așa încă la începutul anilor 2000 de reputatul jurnalist Constantin Tănase.

Acesta scria într-un articol publicat în Flux despre multiplele încălcări în domeniul avia și schemele din aviație, menționând atunci că ”băieții de la avioane” achitau comisioane grase în haznalele partidelor. Informațiile respective se conține într-o investigație publicată de portalul today.md în care se face o retrospectivă a mai multor ilegalități comise de Victor și Viorel Țopa, legăturile cu KGB-ul sovietic, Vlad Filat și Petru Lucinschi.

În investigație se menționează că Victor Țopa și-a început ”afacerile”, cauzând mari prejudicii statului încă din anii 90. A preluat în folosul său afaceri bănoase de la stat, iar ulterior și de la persoane private, ca să ajungă în anii 2000 la șantaj, fapt pentru care a și fost condamnat la închisoare.

Constantin Tănase scria încă în anii 2000 despre aceste cazuri, iar într-un articol l-a numit pe Țopa ”păpușarul din umbră” și se întreba cum acesta reușea să se mențină în diferite posturi în domeniul aviației, în pofida crizelor politice din acea perioadă. ”Cum se întâmplă că guvernele cad dar Țopa nu, oare poți zbura atât de sus, fiind al nimănui?”, se întreba retoric Constantin Tănase.

Din investigația publicată însă reiese că Țopa nu este de loc al nimănui, acesta având legături cu KGB-ul sovietic și cu nomenclaturistul Petru Lucinschi, cel care l-a protejat atât pe Țopa cât și pe Vlad Filat. Mai târziu Țopa și Filat devin parteneri de ”afaceri”. Filat l-a ajutat pe Țopa să-și privatizeze Air Moldova, iar Țopa pe Filat să preia controlul asupra Tutun CTC.

sursa: abcnews.md

About Author

admin