Plahotniuc: Invalidarea alegerilor locale din Chișinău devine un precedent extrem de periculos pentru toate partidele, inclusiv pentru PDM

Invalidarea alegerilor locale din Chișinău devine un precedent extrem de periculos pentru toate partidele, inclusiv pentru PDM. Declarația a fost făcută de către liderul democraților, Vlad Plahotniuc, într-un interviu pentru timpul.md.

Politicianul a reiterat opinia sa și a formațiunii pe care o conduce că alegerile s-au desfășurat liber și democratic.

”Nu putem exclude că în alegerile parlamentare să ne trezim chiar noi cu astfel de situații, după ce unii vor contesta rezultatele în anumite circumscripții și vor găsi diferite portițe în legi, prin care să poată invalida mandatele. Iată de ce, am cerut juriștilor noștri să demareze o analiză atât a legilor invocate de instanțe în deciziile lor, cât și a întregii legislații electorale, să înțelegem unde pot fi găsite și alte portițe, care să ducă la utilizarea legii pentru invalidarea alegerilor, indiferent ce partid sau candidat este vizat și să vedem cum pot fi ele înlăturate”, a spus Plahotniuc.

Liderul democraților a mai spus că va cere fracțiunii PDM din Parlament să fie creată o comisie care va analiza abaterile din campanie.

”Va trebui să aibă loc discuții serioase și despre ceea ce s-a întâmplat în alegerile din Chișinău, nu doar în turul doi, dar și în turul întâi. Au fost încălcări ale legislației electorale, care chiar dacă nu ar fi atras invalidarea alegerilor, ele sunt, de asemenea, un precedent periculos pentru alegerile viitoare. Aici tot este necesară o analiză”, a explicat președintele PDM.

Potrivit lui, o altă problemă care a fost ignorată de magistrați de cea mai mare parte a opiniei publice ține de implicarea cetățenilor străini în alegerile din Moldova.

”Legea a fost pur și simplu călcată în picioare tocmai de cei care ne-au propus să o inițiem. Acum ce o să facem în alegerile parlamentare după precedentul creat de ei? Vom sta să ne uităm la socialiști cum defilează prin Chișinău cu portretele liderilor din Federația Rusă? Din cauza acestei încălcări, nesancționată din păcate, avem un precedent foarte periculos pentru alegerile din toamnă și va trebui să clarificăm această situație. Este straniu că s-a sancționat agitația electorală, dar s-a trecut cu vederea ceva ce cred că este mai grav – încălcarea legii în ce privește folosirea politicienilor străini în alegeri”, a punctat Plahotniuc.

sursa: hotnews.md

About Author

admin