Poliția investighează acțiunile ilegale ale manifestanților care au participat la protestele din 20 ianuarie 2016

La 20 ianuarie curent au avut loc proteste în scuarul Parlamentului Republicii Moldova, care la un moment dat au escaladat în violențe. Astfel, unii manifestanți violenți au atacat cordonul viu format din polițiști, iar mai apoi au forțat cu o rangă metalică, scoasă din balustrada pragului, ușa laterală a clădirii Parlamentului, intrând forțat în incinta clădirii.

În continuare, manifestîând un comportament agresiv și foarte violent, aceștia au gresat polițiștii sustrăgând și distrugând echipamentul din dotare. Ca rezultat, protestatarii au devastat etajul I al Parlamentului, cauzând prejudiciu material în sumă de aproximativ 750000 MDL.

Poliția, în colaborare cu Procuratura Generală, a întreprins măsurile necesare pentru identificarea persoanelor care au încălcat legea și au instigat la acțiuni violente. Astfel, la moment au fost identificate mai multe persoane care au participat activ la acțiunile violente din 20.01.2016 la Parlament și care au atacat polițiști, au forțat ușa Parlamentului, facilitând accesul manifestanților în instituție, au distrus și sustras echipamentul angajaților poliției și au vandalizat clădirea Parlamentului.

În prezent, poliția investighează cazurile de violență, persoanele în cauză fiind anchetate. Protestatarii violenți au vârsta cuprinsă între 25-50 ani.

Organizatorii protestelor au refuzat să-și asume responsabilitatea privind acțiunile ilegale ale protestatarilor, declarînd că nu poartă nici o răspundere pentru acțiunile violente de la Parlament și că aceștia nu au fost adepții lor.

Poliția a pornit o cauză penală privind comiterea dezordinilor în masă – art. 285 Cod Penal. Persoanele vinovate riscă o pedeapsă de până la 8 ani închisoare.

Reamintim, că în urma altercațiilor dintre polițiști și protestatari din 20.01.2016, au avut de suferit 27 de persoane angajați ai MAI. În prezent o parte dintre polițiști sunt internați în spital cu diferite traumatisme.

De asemenea, mai mulți polițiști au fost deposedați de bastoane, căști de protecție, măști antigaz, seturi de protecție mâini-picioare, telefoane mobile de serviciu și scuturi, ce rezultat fiind cauzat prejudiciu în valoare de aproximativ 275.000 MDL.

Poliția recomandă persoanelor care au sustras sau au intrat întâmplător în posesia acestor mijloace speciale, să le returneze benevol, fapt ce va fi considerat ca circumstanță atenuantă la anchetarea cazului sau vor fi liberate de răspundere. (Rugăm să telefonați la nr. de telefon de contact IGP: 078710799).

Totodată, poliția îndeamnă cetățenii să-și exercite dreptul de a protesta pe cale pașnică, să nu admită provocări la violențe și încălcarea legislației, să se abțină de la acțiuni nedemocratice și violente. Persoanele care nu vor respecta conduita impusă de legea cu privire la întruniri, fie vor instiga sau comite acte de violență, vor organiza dezordini în masă, vor purta răspundere conform legislației.

În același timp, poliția solicită ajutorul societății la identificarea altor persoane care au participat activ la organizarea dezordinilor în masă și acte de violență în timpul protestelor. (Rugăm să apelați la nr. de telefon de contact IGP: 078710799).

Serviciul de presă

About Author

Reporter