
Inflația în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est rămâne mai ridicată decât în economiile mai avansate. Acest lucru obligă băncile centrale din această regiune să mențină ratele ridicate ale dobânzilor pentru o perioadă mai lungă de timp decât țările din zona euro. Acest punct de vedere a fost exprimat de Alfred Kammer, un înalt oficial al Fondului Monetar Internațional (FMI). Potrivit reuters.com, analiștii se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să înceapă să reducă ratele dobânzilor în luna iunie.
Ca urmare a temperării inflației, băncile centrale din Ungaria, Polonia și Cehia au început deja să reducă ratele dobânzilor. Cu toate acestea, România, unde inflația rămâne ridicată, a amânat această măsură. De asemenea, situația inflației se ameliorează lent în Moldova, România, Muntenegru, Ungaria și Serbia. FMI estimează că încrederea în economiile europene emergente, inclusiv în România, a avut de suferit în ultimii trei ani, parțial din cauza interferențelor politice cu băncile centrale.
În februarie 2024, Banca Națională a Moldovei a redus rata dobânzii de referință de la 4,75% la 4,25% pe an, ca parte a principalelor sale operațiuni de politică monetară pe termen scurt.