Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi în prima lectură amendamentele la Legea bugetului de stat pentru anul 2024. Modificările propuse vor duce la reducerea veniturilor cu 801,5 milioane de lei, aducând volumul total al acestora la 65,83 miliarde de lei. Cheltuielile vor crește cu 386,3 milioane de lei, ajungând la 82,6 miliarde de lei. Ca urmare, deficitul bugetar va crește cu 1,18 miliarde de lei, depășind 16,77 miliarde de lei (ceea ce reprezintă 5,06% din PIB), potrivit logos-pres.md.
Principalele reduceri de cheltuieli vor afecta impozitele și taxele (-904 milioane de lei). În același timp, sunt prevăzute creșteri semnificative ale cheltuielilor pentru educație (+896 milioane lei), protecție socială (+513,3 milioane lei), precum și pentru ordinea publică și securitatea națională (+460 milioane lei).
Modificările la buget au la bază revizuirea prognozelor macroeconomice și executarea bugetului de stat în primele cinci luni ale anului. Ministerul Finanțelor a propus realocarea unei părți din economii către direcțiile prioritare și creșterea deficitului bugetar.
De asemenea, parlamentul a adoptat în primă lectură proiectele de amendamente la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul curent, în scopul ajustării acestuia la indicatorii macroeconomici revizuiți. Veniturile și cheltuielile totale urmează să crească cu 220,1 milioane de lei, ajungând la 43,02 miliarde de lei. Modificările includ o creștere cu 272 de milioane de lei a cheltuielilor pentru protecția familiei și copilului, care vizează sprijinirea financiară a familiilor la nașterea unui copil și îngrijirea acestuia până la vârsta de doi ani. De asemenea, se propune majorarea cu 185,4 milioane de lei a cheltuielilor pentru sprijinirea anumitor categorii de populație în vederea reducerii vulnerabilității lor energetice.
Deputații opoziției au criticat politica bugetară a autorităților. Parlamentarii au discutat despre nevoile și problemele cetățenilor care nu au fost contabilizate, cum ar fi creșterea sărăciei absolute și costurile ridicate ale utilităților.