Ea este pregătită să ofere sprijin politic și să transmită cunoștințele necesare pentru a ajuta Republica Moldova să devină un membru deplin al UE. Acest sprijin va fi acordat atât bilateral, cât și prin intermediul mecanismelor și instrumentelor europene corespunzătoare, conform informațiilor furnizate de moldpres.md.
Această angajare a fost exprimată în Declarația comună a Adunării Parlamentare a Poloniei și Republicii Moldova, semnată la Varșovia. Documentul a fost semnat de copreședinții Adunării – Mikhail Popșoi și Ryszard Terlecki.
Conform acestui document, Adunarea Parlamentară Moldo-Poloneză salută decizia Consiliului UE de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare în UE și crede ferm în începerea negocierilor de aderare până la sfârșitul acestui an.
În declarație se menționează: “Procesul de aderare al Republicii Moldova trebuie să se desfășoare în mod dinamic, pe baza principiului meritocrației, fără a crea obstacole artificiale, dar respectând condițiile prevăzute de tratatele UE.
Credem ferm că, după o recomandare pozitivă din partea Comisiei Europene, decizia Consiliului UE în decembrie 2023 de a începe negocierile de aderare la UE va asigura ireversibilitatea drumului european al Republicii Moldova și va da un impuls sistemic reformelor pe termen lung”.