PPRM acuză intenția Guvernului Leancă de fraudare a alegerilor

Partidul Popular din Republica Moldova (PPRM) acuză Guvernul de proastă organizare a alegerilor și suspectează fraudarea masivă a votului cetățenilor.

Regulamentul emis de Comisia Electorală Centrală (CEC) și aprobat prin Hotărîrea CEC nr 2689 din 7 octombrie 2014, conform căruia fiecare cetățean prezent la vot trebuie să se înregistreze în sistemul electronic, este încălcat în toate secțiile de vot din țară. Alegătorilor li se spune că sistemul electronic este blocat, datele de identificare de pe buletin se scriu de mînă pe o simplă foaie de hîrtie și li se mai cere și o copie după buletinul de identitate.

Domnului Prim Vice-Președinte al PPRM, Valeriu Cosarciuc, prezent în cursul dimineții la secția de votare nr. 213, i-a fost încălcat dreptul de vot, deoarece conform articolleor 60 și 61 din Regulamentul cu privire la activitatea birourilor electorale, domnia sa putea să voteze doar după ce este verificat în sistemul electronic, SIAS “Alegeri”, lucru care nu s-a întîmplat. Această încălcare a dreptului de vot are loc în majoritatea secțiilor de vot din țară.

PPRM suspectează că așa zisa blocare a sistemului electronic s-a făcut intenționat pentru a permite ca simpatizanții și cei plătiți de actuala putere să poată vota de mai multe ori fără a putea fi depistați. PPRM cere o anchetă a organelor în drept și sesizează observatorii internaționali asupra situației.

Amintim că împiedicarea alegătorilor să-și exercite dreptul de vot a fost pusă la cale și în alegerile recente din România, inclusiv la noi în Republica Moldova unde mii de oameni au stat degeaba la cozi imense la secțiile de vot.

moldova24.info

About Author

admin