
Experții estimează că cererea de credite ipotecare va crește cu până la 35% în viitorul apropiat. Acest lucru vine după o perioadă de doi ani în care cererile de credite în cadrul programului guvernamental au scăzut cu 90%. Chiriile au crescut cu 30% în 2023, ceea ce a permis ca banii să fie folosiți pentru rambursarea ipotecilor.
Una dintre beneficiarele programului și-a împărtășit experiența: ea și soțul ei au optat pentru un credit ipotecar în urmă cu cinci ani și acum sunt fericiți, deoarece au propria lor casă. Ea a remarcat că aceasta este o mare oportunitate pentru tineri, având în vedere dificultățile de a economisi o sumă semnificativă de bani pentru locuință.
Ratele mai mici ale dobânzii ar putea revigora piața creditelor ipotecare din Moldova, în special în cadrul programului Prima Casă. Anul trecut au fost înregistrate doar 61 de cereri, față de 2.450 în 2021.
Expertul economic Veaceslav Ioniță s-a arătat încrezător că ratele dobânzilor, care depășeau 12-13%, sunt acum în scădere și ar putea ajunge în viitorul apropiat la 6-7%, ceea ce va fi mai confortabil pentru cetățeni.
Programul Prima Casă prevede limitarea ratelor dobânzilor: acestea nu pot fi revizuite mai mult de două ori pe an și nu trebuie să depășească 4% la fiecare 6 luni. De la începutul anului, au fost deja înregistrate 8 cereri pentru primul program.
Dezavantajul programului este însă limitarea prețului de achiziție a locuinței – până la 1 milion de lei. Anul acesta, programul Prima Casă va fi finanțat cu 170 de milioane de lei.