Primarul general: Comisia Națională ar trebui să se consulte cu specialiști din Chișinău și să nu-i păstreze ca pe mobilier, la ședințe

Unele decizii cu privire la măsurile Covid-19, luate de Comisia Națională de Sănătate Publică, sunt obligatorii la nivel național, iar altele au caracter consultativ, a declarat ărimarul general în cadrul programului „Întrebare principală” de la NTV Moldova.

El a subliniat că decizia de a restricționa funcționarea transportului public este doar recomandativă, iar municipalitatea nu a considerat necesar să o respecte.

„Nu putem anula decizia Comisiei Naționale cu privire la programul de lucru al școlilor. În ceea ce privește transportul, am pășit deja pe acest greblă anul trecut, iar acum nu mai vrem să o facem din nou. Reducerea muncii transportului public va duce doar la o creștere a numărului de persoane la stații și în transportul în sine, iar acest lucru va avea efectul opus – nu o scădere, ci o creștere a riscului de a contracta coronavirus. În plus, dacă suspendăm transportul la sfârșit de săptămână, atunci majoritatea personalului medical și alte persoane, care lucrează în facilități strategice importante, nu vor putea ajunge la locul lor de muncă. Prin urmare, noi, după ce ne-am coordonat acțiunile cu parlamentul și guvernul, am decis să nu suspendăm activitatea de transport public din capitală în weekend. Pentru noi, în această situație, principalul lucru este siguranța și sănătatea cetățenilor”, a subliniat primarul capitalei.

Ion Ceban a mai menționat că înainte de a lua o decizie cu privire la Chișinău, Comisia Națională de Sănătate Publică ar trebui să se consulte cu autoritatea locală – primăria.

„Colegii noștri, care sunt chemați la Comisia Națională, nu ar trebui să fie acolo ca mobilier – este necesar să ne consultăm, să coordonăm acțiunile. Poziția municipalității este importantă în astfel de situații. Comisia de Sănătate Publică din Chișinău este formată din cei mai buni specialiști din diverse domenii și sunt cei mai conștienți de rezultatele potențiale ale oricărei acțiuni în legătură cu COVID-19 în capitală. Orice decizie a Comisiei Naționale privește oamenii, iar în cazul Chișinăului, aceasta este de aproximativ 1 milion de oameni. Și aceste decizii trebuie coordonate”, a spus edilul.

Amintim, anterior Ion Ceban a cerut autorităților centrale să mărească numărul de paturi pentru pacienții cu COVID-19 în spitalele republicane.

About Author

admin