Producția industrială a crescut cu 7,4% în lunile ianuarie-august 2018

În ianuarie-august 2018, producția industrială a crescut cu 7,4% față de aceeași perioadă a anului 2017, anunță Ministerul Economiei. Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, principalii factori care au contribuit la intensificarea activității ramurilor industriale sunt extinderea activității investitorilor străini în zonele economice libere, în special în ramura industriei automotive, creșterea cererii externe și interne față de produsele autohtone, deschiderea piețelor externe și valorificarea oportunităților oferite de acordurile de cooperare economică internațională, precum și evoluțiile pozitive ale sectorului agricol.

Industria prelucrătoare continuă să fie principala ramură care intensifică creșterea sectorului industrial. În 8 luni industria prelucrătoare a înregistrat o creștere de 7,5%.

Sectorul energetic, de asemenea, a evoluat cu 6,8%, iar industria extractivă a înregistrat un rezultat pozitiv de 9,4.

În trendul celor mai progresive ramuri industriale care au determinat creșterea sectorului industrial în ianuarie-august 2018 se numără: industria automotive, în special producerea de fire și cabluri electrice, de piese pentru autovehicule și motoare, industria ușoară ce produce îmbrăcăminte, încălțăminte, piei și alte textile, producția și furnizarea de energie, industria alimentară, inclusiv prelucrarea fructelor și legumelor, prelucrarea şi conservarea cărnii, fabricarea uleiurilor și grăsimilor și industria produselor din minerale nemetalice, dintre care cea mai importantă fiind industria articolelor din sticlă.

About Author

admin