Protestul organizat duminică în Capitală văzut de la înălțime: arată numărul mic de participanți

Protestul organizat duminică în capitală de coaliția electorală PPDA-PAS-PLDM și o mână de ONG-uri afiliate acestora a fost filmat de majoritatea jurnaliștilor din unghiuri care creează impresia unei prezențe masive a manifestanților. Deși mai multe instituții de presă dețin drone, iar vremea a fost prielnică, majoritatea au preferat să nu-și amintească de ele. Iar imaginile făcute de la înălțime arată o cu totul altă realitate. Vă prezentăm filmul protestului de duminică, pe ore, așa cum a fost surprins din dronă. Jurnal TV, care l-a favorizat în campanie pe Andrei Năstase, nu a arătat nicio imagine făcută de la înălțime ca să nu poată fi văzut numărul mic de protestatari.
Manifestanții și-au dat întâlnire la ora 14, în fața Primăriei Chișinăului. Liderul PAS, Maia Sandu, a declarat mulțimii că intersecția este prea mică pentru a-i găzdui pe toți cei veniți la protest și i-a chemat pe oameni să meargă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Imaginea făcută la ora 14:05 arată că în fața Primăriei sunt câteva sute de oameni.
36035729_2221755207840052_1740666244098424832_n
Manifestanții au mers în PMAN. Șeful PPDA, Andrei Năstase, a declarat că piața este prea mică pentru ca aici să încapă toți cei care au răspuns la îndemnul său. Afirmația este combătută de poza făcută la 14:45. Din imagine se vede că majoritatea protestatarilor sunt adunați mai ales în preajma scenei improvizate pe partea dinspre Guvern. Dacă ar sta mai compact, nu ar fi nevoie de blocat nici circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare.
protest parlament (2)
Situația nu s-a schimbat nici la ora 16:02, când a fost făcută următoarea imagine. Aici pot fi observate grupuri mai compacte în apropiere de Arca de Triumf și sub copacii de la marginea PMAN, unde era umbră.
În momentul în care manifestanții au pornit spre Parlament, numărul acestora era deja mai mic, lucru confirmat de imaginile filmate la 17:10. Din această poză, comparativ cu cea precedentă, se poate de văzut că în scuarul din fața Legislativului și pe bulevardul Ștefan cel Mare au rămas vreo mie de persoane.
protest parlament
Potrivit datelor poliției, la manifestarea de dumnică au venit cel mult trei mii de oameni. Majoritatea dintre ei au fost aduși din raioane și nu au drept de vot la alegerile din Chișinău. Amintim că drept motiv pentru protest a servit invalidarea de către instanța de judecată a scrutinului din Capitală din cauza neregulilor comise de candidați în turul doi.

About Author

admin