RECHIZITORIUL clanului Țopa

Controversatul om de afaceri Victor Țopa, care în prezent se ascunde în Germania după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare de justiția moldovenească a fost implicat în scandaluri de corupție, abuz de putere, trafic de influență, preluare forțată a afacerilor încă de la începutul anilor 90 ai secolului trecut. Printre partenerii să de ”afaceri” și cei care l-au promovat în diferite funcții se numără mai multe persoane influente din mediul politic și al businessului precum Vlad Filat, Petru Lucinschi, Anatol Arapu și Viorel Țopa, potrivit unei noi investigații care face o radiogramă a celor mai mari jafuri comise în Republica Moldova de la independență încoace.

Victor Țopa, proaspătul absolvent pe atunci al unei școli militare din Uniunea Sovietică, cu legături strânse cu KGB, a fost numit în prestigioasa funcție (iar ulterior se va demonstra și bănoasa n.red) de director comercial al Companiei Air Moldova încă în 1993, adică la doi ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova. Deja în 1994, potrivit investigației realizate de today.md, ”Țopa începe atacul direct prin deposedarea statului de cele mai profitabile afaceri din aviație”. Despre ”activitatea” acestuia s-au scris sute de articole în acea perioadă. Doar transmiterea serviciilor de alimentare a pasagerilor a prejudiciat statul de 13 milioane de dolari. Serviciul respectiv îi aparținea inițial companiei Air Moldova, dar a fost înstrăinat întreprinderii private Catering Airservice SRL, care îi aparținea lui Țopa.

Acesta însă a fost doar începutul. Din 1994 până 1996 Țopa a fost șef al relații externe în Agenția de Stat a Aviației Civile. În acea perioadă a fondat Air Moldova International. Scopul acestei întreprinderi a fost preluarea cursei aeriene Chișinău-Frankfurt de la Air Moldova, companie de stat. Cursa fiind una din cele mai profitabile i-a adus lui Țopa un venit de peste 40 de milioane de dolari în doar 4,5 ani.

”A început să preia activele statului. Se punea miza pe Chișinău-Frankfurt. Interesul era sporit pentru că existau vânzările necesare ”, menționează expertul Victor Gurău.

Dar asta nu a fost totul. În 1995 agenția de vânzare a biletelor de avion a fost transferată firmei Voiaj International care aparținea tot lui Țopa. ”Astfel, 8% din valoarea biletelor se vărsau în buzunarul lui Țopa, care nu mișca niciun deget ca să-i merite”, se menționează în investigație.

”În a doua jumătate a anilor 90 Victor Țopa era numit regele aerului. El era șeful administrației aviației civile și deținea controlul asupra mai multor structuri legate de aviație – Air Moldova International, o companie care acorda sevicii aeroportuare, etc. A avut conflicte cu Nicolai Petrov, colegul său de facultate, apoi drumurile lor s-au despărțit în afaceri. Petrov îl acuza că folosea resursele administrative și între timp făcea afaceri în detrimentul concurenților săi”, povestește cunoscutul jurnalist Dmitri Ciubașenco.

Țopa devine director la Air Moldova International, întreprinderea pe care tot el o fondase, în anul 1996. Atunci crează firma Petrol Service care a căpătat dreptul exclusiv de a vinde kerosen companiei Air Moldova. Prețul de livrare era de 265-270 de dolari tona, în condițiile în care o procura la prețul 130-170 de dolari. ”Țopa i-a dat gaz și a făcut în patru ani peste 3.1 milioane de dolari numai din ”modestul” adaos comercial ce survola 200 de procente la sută”, comentează investigaţia.

La scurt timp, în ”afacerile” lui Țopa apare un nou partener – Vlad Filat, noul director al departamentului privatizării. În 1997 Air Moldova, controlată de Țopa vinde unei companii idin Rusia șase avioane, prin interemediul Departamentului Privatizării, condus de Filat. Acestea au fost comercializate la prețul de 1,1 milioane de dolari, în condițiile în care prețul unei singure nave era de peste jumătate de milion, potrivit fostului deputat Iurie Roșca, cel care a condus o comisie parlamentară de anchetă pe acest caz.

”Afacerile” celor doi abia încep. La scurt, datorită presiunilor făcute de Țopa prin intermediul presei controlate și plătite de acesta, Filat obține controlul asupra Tutun CTC. Filat urma să ”plătească poliția” și i-a asigurat în schimb lui Țopa, datorită funcției sale, privatizarea Air Moldova. Astfel, peste noapte, compania de stat s-a transformat într-un SRL, din care Țopa deținea 49%. Doar la insistența lui Vladimir Voronin, compania respectivă a revenit în posesia țării, se menționează în investigație.

În 2001, Țopa a ajuns ministru al transporturilor, dar a fost demis în scurt timp de Voronin, care l-a acuzat că ”în loc să reprezintă intersele statului a privatizat Air Moldova în scopuri personale”, își amintește Dmitri Ciubașenco.

În ”ecuația” prezentată de investigație apar și numele lui Anatol Arapu, actualul ministru al finanțelor, precum și cel al lui Viorel Țopa, cel care se ascunde în prezent alături de Victor Țopa în Germania. Viorel Țopa a fost condamnat în Republica Moldova pentru fraude la Banca de Economii, în perioada în care conducea această instituție. Unele credite au fost acordate companiilor lui Victor Țopa.

Între timp, Victor Țopa este acuzat că a preluat forțat și controlul asupra Jurnal de Chișinău, alături de preluarea forțată sau ilegală a unor pachete importante de acțiuni la instituții financiar bancare. ”Rămâne o enigmă cum au intrat în posesia 1 8,5% de la BEM. Spuneau că le-au cumpărat de la bursă dar legea nu permitea la acel timp astfel de operațiuni. Au preluat prin fraudă de la altcineva? Din surse se știe că de atunci a existat tentativa de a prelua BEM”, susține expertul Victor Gurău.

Ulterior a urmat șantajul asupra Galinei Proidisvet pe care a impus-o să cedeze pachetul de acțiuni de la Victoriabank, pentru care a și fost condamnat.

Relațiile dintre clanul Țopa și Vlad Filat continuă după 2009. Inclusiv, potrivit autorilor investigației, Țopa ”îi împrumută” lui Filat schema de preluare forțată asupra Băncii de Economii, prin emisia suplimentară de acțiuni care s-a soldat cu furtul miliardului.

Cei doi, cu un trecut comun, aduși în funcții și, ulterior, în politică de KGB-istul Petru Lucinschi au și în prezent interese comune. Investigația face referire la materialele difuzate anterior despre întrevederea dintre Filat și Țopa de la 1 aprilie anul curent la Frankfurt, acolo unde locuiește Țopa, controlul comun asupra Jurnal TV, precum și organizarea Platfomei DA, fondată din persoane afiliate sau plătite de Țopa și Filat.

sursa: hotnews.md

About Author

admin