Republica Moldova a impus sancțiuni împotriva a 13 cetățeni ruși, inclusiv membrii grupului “Wagner”, soldați acuzați de violuri în Ucraina și polițiști implicați în reprimarea protestelor din Moscova. Măsurile restrictive au intrat în vigoare după ce Republica Moldova s-a alăturat sancțiunilor europene. Lista persoanelor supuse sancțiunilor este publică, dar nu a fost anunțată oficial.
Republica Moldova s-a alăturat celor patru regimuri de sancțiuni europene împotriva Rusiei, inclusiv două legate de încălcări ale drepturilor omului și două referitoare la situația din Mali și Siria, conform ordinului ministrului afacerilor externe, Nicu Popescu, din 21 martie 2023. Lista persoanelor supuse sancțiunilor include cetățeni ruși, din Myanmar, Sudanul de Sud și Afganistan.
Restricțiile înseamnă că persoana supusă sancțiunilor nu poate intra sau tranzita teritoriul țării care a impus sancțiunile, iar toate bunurile și resursele economice deținute de aceasta sunt înghețate. Printre persoanele supuse sancțiunilor se află doi militari ruși implicați în invadarea Ucrainei și acuzați de crime împotriva populației civile din Ucraina, precum și trei organizații rusești legate de grupul militarizat “Wagner”, care participă la conflicte în Africa și în Ucraina.
Autoritățile ucrainene i-au acuzat pe mai mulți membri ai subunității conduse de Ramil Ibatullin de comiterea de acte de violență sexuală și de gen, inclusiv de violul unei femei însărcinate în apropiere de Kiev, uciderea unui civil după mai multe violuri asupra soției sale sub ochii unui copil minor și participarea la violuri în grup. În martie 2022, divizia condusă de Ibatullin a participat la atacurile asupra Cernigovului și Kievului.
Potrivit argumentării sancțiunilor, majoritatea comandanților ruși au fost conștienți de actele de violență sexuală comise de militari în Ucraina și, în unele cazuri, le-au încurajat. După ce aceste fapte au devenit publice, Ministerul Apărării al Rusiei i-a acordat lui Ibatullin gradul de colonel.
Printre alte persoane incluse în listă, majoritatea sunt liderii grupului militarizat rus “Wagner” în Africa, inclusiv în Mali, Sudan și Republica Central Africană. Unii fac propagandă în favoarea grupului, iar alții exploatează aurul din Sudan și îl exportă în Rusia. Grupul “Wagner” este o companie privată de securitate din Rusia, cunoscută pentru atrocitățile sale în timpul conflictelor din Ucraina, Siria, Republica Central Africană, Sudan, Mali și Mozambic. Eugeniu Prigojin, oligarh rus și apropiat al președintelui Vladimir Putin, este cel care conduce acest grup. Membrii grupului sunt suspectați de tortură, execuții extrajudiciare și omoruri.