Republica Moldova a îndeplinit condițiile pentru a primi a treia tranșă de asistență financiară, de circa 34,9 milioane de dolari


foto: gov.md

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Ben Kelmanson, pe marginea totalurilor celei de-a treia monitorizări a programului economic susținut de FMI.

Consiliul de Directori Executivi ai FMI va analiza raportul misiunii, posibil deja în mai curent, după ce autoritățile Republicii Moldova vor implementa o serie de acțiuni prealabile. În urma finalizării evaluării programului, Republica Moldova va beneficia de circa 34,9 milioane de dolari SUA, notează Serviciul de presă al Guvernului.

„De modul în care decurg relațiile cu FMI, depind și relațiile cu ceilalți parteneri de dezvoltare. Suntem determinați să ducem la bun sfârșit întreaga agenda de reforme. Ne bucură rezultatele pozitive – creșterea economică de 4,5% în 2017, precum și majorarea investițiilor în economia țării”, a spus Pavel Filip.

Premierul a specificat că pe 23 martie, Serviciul Fiscal de Stat a înregistrat o sumă record a încasărilor la bugetul public național de 585, 9 milioane de lei, iar la bugetul de stat – de 468 milioane de lei, din care 310 milioane sunt încasate din impozitul pe venit.

La rândul său, șeful Misiunii de experți ai FMI, Ben Kelmanson, a constatat că autoritățile Republicii Moldova au înregistrat în continuare progrese în consolidarea politicilor economice și eliminarea vulnerabilităților din sectorul financiar-bancar, iar eforturile depuse au contribuit la menținerea stabilității financiare și la consolidarea bazei pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu.

„Prognozăm în 2018 o creștere economică stabilă, la nivelul de 3,8 la sută. Continuarea cu fermitate a eforturilor de reabilitare a sistemului financiar-bancar, inclusiv prin perfecționarea guvernării și îmbunătățirea situației financiare a băncilor comerciale, precum și a eforturilor de fortificare a cadrului de reglementare și supraveghere sunt vitale pentru menținerea stabilității financiare și susținerea creșterii economice și încurajarea creării locurilor de muncă noi”, a declarat Ben Kelmanson.

Pavel Filip a ținut să precizeze că a fost stabilită o listă de priorități pentru a cheltui cât mai eficient banii din finanțările externe. Totodată, premierul a specificat că Executivul va asigura rectificarea în termeni optimi a bugetului pentru 2018, a cadrului bugetar pe termen mediu și aprobarea, până la sfârșitul actualei sesiuni a Parlamentului, a legii bugetului pentru 2019.

Echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) s-a aflat în vizită de lucru la Chișinău în perioada 15 – 27 martie 2018.

About Author

admin