Retrospectiva celor mai mari jafuri din istoria RM și legătura dintre KGB, Filat, Țopa și Lucinschi

O nouă investigație care face o retrospectivă a celor mai mari jafuri cărora a fost supusă Republica Moldova de la proclamarea independenței face o legătură directă dintre controversatul om de afaceri Victor Țopa, fostul președinte Petru Lucinschi, considerat unul dintre ultimii mari adepți ai Uniunii Sovietice și fostul premier Vlad Filat, toți trei având legături mai mult sau mai puțin directe cu KGB-ul sovietic.
Investigația publicată pe portalul de știri www.today.md începe cu ultimii ani ai Imperiului sovietic și vorbește despre studiile și modul în care și-au satisfăcut serviciul militar Victor Țopa și Vlad Filat, două personaje de aceeași vârstă, care au avut tangențe cu KGB-ul.

Portalul menționează că aceștia au fost promovați de fostul președinte Petru Lucinschi ”un vechi nomenclaturist fidel serviciilor secrete sovietice, însărcinat cu misiunea să construiască sistemul (sovietic)”.

Astfel, imediat după proclamarea independenței, Republica Moldova se pomenește în funcții cheie cu personaje care au avut tangență directă cu KGB. Potrivit portalului, anume astfel se explică numirea lui Victor Țopa, în 1993, în una din funcțiile cheie ale companiei Air Moldova. În aceeași albie se înscrie și numirea lui Vladimir Filat, câțiva ani mai târziu, în fruntea departamentului proprietății de stat.

”Moscova și-a promovat interesele prin oamenii săi.  În special prin Lucinschi și Voronin. Petru Lucinschi, care a fost ultimul din marii comuniști în URSS, a rămas fidel acelui sistem și partid și a vegheat aici ca nu cumva să se dezvolte forțe naționale, iar  persecutarea unionismului este la activul negativ al lui Lucinschi”, comentează politicanul Vitalia Pavlicenco.

În investigație se menționează despre marile jafuri din perioada anilor 90 care au fost direct promovate și controlate de Victor Țopa, iar ulterior și de Vlad Filat, ”business-mani” care au reintrodus aceleași scheme și în ultimii ani prin tranzacțiile frauduloase de la Banca de Economii. Mai mult, aceștia s-au implicat direct și în politică, încercând să obțină cu forța toate afacerile profitabile ale statului.

Investigația integrală o puteți urmări aici.

sursa:democracy.md

About Author

admin