Roman Chircă, despre reforma fiscală: Efectele se produc acum, iar deja în noiembrie, angajații din sectorul privat vor constata că primesc mai mulți bani

Salariul mediu pe economie, care în acest an a depășit 300 de euro pe lună, va crește în continuare, ca urmare a efectelor ”micii reforme fiscale”, intrate în vigoare de la 1 octombrie. De acest lucru este convins directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă.

”Efectele se produc acum, iar deja în luna noiembrie, angajații din sectorul privat vor constata că primesc mai mulți bani. Cu siguranță putem spune că salariul mediu din economie va considerabil peste suma de 300 de euro”, afirmă expertul.

Amintim că ”mica reformă fiscală”, care presupune, printre altele, introducerea unei cote unice a impozitului pe venit de 12 la sută, dublarea scutirii personale pentru angajat și reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor de asigurări sociale pentru angajator a intrat în vigoare de la 1 octombrie.

În opinia economiștilor, anume aceste măsuri, precum și reducerea presiunilor asupra businessului și eficientizarea unor procese economice, realizate de actuala guvernare, au permis creșterea salariilor în sectorul privat.

Potrivit statisticilor oficiale, analizate de către expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță, în premieră, în trimestrul II din 2018, salariul mediu pe economie a trecut de 300 de euro pe lună (6370 de lei) și s-a apreciat timp de un an cu 3,6%. Precedentul reper salarial, de 200 de euro pe lună, a fost trecut în trimestrul II din 2012

sursa: hotnews.md

About Author

admin