Și Corman vrea o Constituție nouă

„O sarcină importantă a viitoarei legislaturi a Parlamentului, care sper să fie constituit din forțe politice mai dispuse pentru cooperare, compromis și consens, va fi soluționarea problemei privind alegerea șefului statului și examinarea oportunității altor modificări în Legea fundamentală a țării”. Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului Igor Corman în cadrul Conferinței internaționale dedicată aniversării a 20 de ani de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova.

Igor Corman a remarcat că, în cele două decenii de la adoptare, legea fundamentală a trecut prin mai multe reforme constituționale, dar a păstrat intacte aspirațiile poporului nostru pentru o viață demnă și liberă. „În construcția statului nostru democratic, Consti­tuţia a îndeplinit și continuă să îndeplinească una dintre cele mai importante misiu­ni – cea de factor stabilizator al societăţii. Legea Supremă protejează cetăţenii prin garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, asigură respectarea separării puterilor în stat și pluralismul politic”, a declarat Președintele Parlamentului.

Șeful Legislativului a felicitat corpul de judecători ai Curții Constituționale cu ocazia aniversării, mulțumindu-le pentru munca depusă și dorindu-le succes în îndeplinirea misiunii de a asigura realizarea principiului separării puterilor în stat şi respectarea responsabilităților statului faţă de cetăţean. „Hotărârile Curţii pot fi discutate de actorii politici, dar oricum sunt incontestabil executate de către autorităţile publice. Numai o respectare strictă a dispoziţiilor şi interpretărilor date de Curtea Constituţională poate asigura pacea politică şi coeziunea în societate”, a menționat Igor Corman, remarcând totodată rolul Parlamentului în asigurarea elaborării cadrului legislativ privind controlul constituţionalităţii și executarea hotărârilor Curţii Constituţionale.

 

About Author

admin