Procurorul Victoria Furtune, care a lucrat anterior la Procuratura Anticorupție, a anunțat pe rețelele de socializare lansarea unui proiect numit “Motoarele corupției”. Ea a declarat că obiectivul principal al proiectului este de a identifica și de a discuta structurile care joacă un rol-cheie în răspândirea corupției în diferite sfere și de a informa publicul cu privire la aceasta.
În cadrul acestui proiect, ea a prezentat o listă a principalelor motoare ale corupției în Moldova:
1. Procesul de prevetting/votting, care permite influențarea sistemului judiciar și a procuraturii prin numirea unor funcționari loiali în funcții, ceea ce favorizează abuzul de putere.
2. Operațiuni ilegale de achiziție și transport al gazelor naturale, inclusiv nerespectarea legilor la încheierea contractelor de arendă pentru rețelele de transport al gazelor naturale.
3. Probleme în domeniul achizițiilor publice cauzate de lipsa de soluții la problema licitațiilor publice, ceea ce duce la scandaluri legate de lucrări publice la prețuri exagerate.
4. Activitățile anumitor donatori externi, în special ale BERD, care oferă investiții și împrumuturi în diverse domenii, dar care stabilesc rate ridicate ale dobânzii și condiții ineficiente pentru stat.
5. Pierderea proprietății statului din cauza managementului ineficient și a lipsei de viziune strategică, ceea ce duce la pierderi uriașe la buget.
Victoria Furtună a menționat că scopul proiectului este de a atrage atenția opiniei publice asupra acestor probleme și de a iniția acțiuni de soluționare a lor.