Țopa și cârtița s-au împrietenit pentru DA

Zvonurile din ultimul timp se adeveresc tot mai mult, astfel că Platforma Demnitate și Adevăr care a anunțat că va emana un partid politic nou și necompromis, va fuziona de fapt cu Partidul Forța Poporului, condus de Nicolae Chirtoacă.

Partidul Forţa Poporului (PFP) anunță că duminică, 13 decembrie, în cadrul Congresului Extraordinar al formaţiunii, vor fi luate „decizii importante” pe marginea sprijinului politic acordat Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, în efortul mişcării protestatare de a se implica plenar în procesele politice din perspectiva eventualelor alegeri anticipate.

PFP este o formațiune politică relativ tânără, care nu s-a manifestat cu ceva în politica moldovenească, decât cu cele 0,75% la alegerile parlamentare. Liderul acestuia, Nicolae Chirtoacă este un personaj cunoscut în Republica Moldova, dar și destul de controversat, inclusiv în privința presupuselor sale afilieri la structurile secrete și de spionaj din perioada sovietică.

Fragment din ziar

La 9 octombrie 2009, Jurnal de Chișinău, ziarul care face parte din trustul media finanțat de Victor Țopa și care este una din principalele resurse mediatice care a susținut Platforma DA publica un articol cu denumirea sugestivă ”Cârtițele”, în care cea mai mare parte a spațiului este acordat lui Nicolae Chirtoacă.

”Ale cui interese reprezintă ambasadorul R. Moldova la Washington, Nicolae Chirtoacă, despre care Ion Costaș fostul ministru al apărării afirmă că este agentul GRU (Glavnoe Razvedovatelnoe Upravlenie), serviciul militar de spionaj sovietic, apoi rusesc?”, se întreba ziarul.

Din CV-ul lui Nicolae Chirtoacă aflăm că între anii 1977 și 1990 acesta și-a făcut serviciul în diferite structuri ale forțelor armate din URSS. ”Meseria lui Nicolae Chirtoacă este de fapt cea de ”cârtiță”. În limbajul serviciilor secrete, cârtița este agentul secret care se află în misiune și lucrează sub acoperirea unei identități false”, scria Jurnal de Chișinău, ziarul controlat de Țopa, cel care finanțează și Platforma DA.

Surse de încredere ale Jurnal de Chișinău susțineau că Nicolae Chirtoacă în perioada 1977-1990 a fost angajat al GRU. El a făcut parte din cei 47 de spioni sovietici expulzați de la Ambasada URSS din Franța în 1983. Mai mult, potrivit acelorași surse ale Jurnal de Chișinău, Nicolae Chirtoacă a fost una dintre persoanele cheie care a negociat cu Rusia acordul de încetare a focului în 1992, acord calificat drept ”rușinos” de mai mulți politicieni și experți și care, practic a recunoscut independența Transnistriei

Și fostul vicepreședinte al parlamentului în anii 1994-1995, Nicolae Andronic declara în același material publicat în Jurnal de Chișinău că Nicolae Chirtoacă ”are o pregătire foarte bună într-o școală de contraspionaj al securității sovietice, unde era pregătit să fie aruncat în calitate de ilegal într-o țară din Europa, Franța mai exact. Mai apoi a fost primit în securitatea moldovenească și cu un grup de colaboratori au format Departamentul militar. Au fost niște inițiative private, zise patriotice, dar toată această istorie dădea de bănuit”, declara Nicolae Andronic.

Apoi, Nicolae Chirtoacă s-a ”retras” în ”societatea civilă”, monopolizând tematica relațiilor R. Moldova cu NATO. ”După ce a rezolvat-o și pe asta – a fost numit în septembrie 2006 ambasador al R. Moldova la Washington. Numit în funcție, Nicolae Chirtoacă, omul ”societății civile”, a blocat însă orice comunicare și cooperare cu organizațiile neguvernamentale americane cu programe pentru R. Moldova, cum ar fi NED, IRI, NDI”, potrivit aceleiași surse.

În funcția sa de ambasador în SUA, Chirtoacă a apărat interesele lui Voronin și ale guvernării comuniste de atunci. În mod special el s-a remarcat după protestele din aprilie 2009, când a luat deschis apărarea guvernării comuniste și a acțiunilor acesteia împotriva protestatarilor, încercând să ponegrească organizațiile care susțineau manifestanții.

Fostul diplomat Vlad Spânu povestește în același articol cum la 14 aprilie 2009 Fundația ”Moldova” cu sediul în SUA a organizat un eveniment public dedicat alegerilor din Republica Moldova, fapt ce a provocat o reacție foarte agresivă din partea ambasadorului Chirtoacă. ”Aceste fraze parcă ar fi copiate din dosarele KGB-ului fabricate până în 1991 de colegii ambasadorului. N. Chirtoacă a mai trimis scrisori în care le cerea socoteală unor ONG-uri americane de ce finanțează organizațiile neguvernamentale din R. Moldova. Nu e complicat de înțeles cui îi lua apărarea șeful misiunii noastre în SUA”, a conchis Vlad Spânu.

sursa: moldova24.info

About Author

admin