TOT MAI APROAPE DE DODON // GHIMPU și-a găsit alt partener de coaliție?

Mihai Ghimpu

Mincinosul Mihai Ghimpu, cel care declara cu ceva timp în urmă că Moldova24 dezinformează atunci când spune că PL-ul optează pentru funcția de Președinte, a reușit, se pare, să omoare nenăscuta alianță liberal-democrată.

Despre asta au anunțat astăzi liderii PD și PLDM în urma rundei de negocieri despre care se știa din start că va fi sortită eșecului. Or, după revenirea lui Ghimpu de la ski, în interviul acordat pentru Europa Liberă acesta a dat de înțeles că nu are de gând să cedeze funcția de Președinte al țării.

Deși e prea mult spus să cedeze, pentru că ea nu-i revine din oficiu, nu-i aparține și nici nu are cum să-i aparțină. Poate e prima dată în ultimii doi ani când îi dau dreptate prietenului lui Shor, Vlad Filat, dar funcția de președinte este una care nu poate fi revendicată de PL. Aceasta trebuie să reprezinte toate partidele din alianță și nicidecum unui singur.

Logica lui Ghimpu e una de lemn, or ceea ce cere el este imposibil să-i fie oferit. Cu alte cuvinte, chiar dacă PD și PLDM i-ar jura că-i vor da funcția de președinte (apropos, el nu o vrea pentru PL, dar pentru sine), aceștia nu vor avea cum să i-o dea, pentru că la expirarea mandatului lui Timofti, eventualul AIE3 nu va avea voturile necesare pentru asta. Comuniștii nu vor oferi suport celor trei partide pentru votarea președintelui din simplul motiv că în calitate de candidat va fi Mihai Ghimpu, vechea dragoste a lui Vladimir Voronin, care l-a poreclit (fără motiv oare?) Michelle de Schizofrenie.

Pe de altă parte, chiar dacă Voronin ar putea fi convins că Ghimpu nu este schizofrenic, acesta nu ar avea nici un motiv să voteze candidatura lui Ghimpu, din simplul motiv că nu a fost acceptat (la insistența aceluiași Ghimpu) la negocierile actuale. Voronin nu va accepta să devină prezervativul alianței în alegerea oricărui președinte, dacă nu va fi “pus în pâine” acum, în cadrul acestor negocieri.

Potrivit acestui scenariu, la sfârșitul mandatului lui Timofti vom avea parte de alegeri anticipate, pentru că grație lui Michelle, comuniștii au fost omiși din schemă.

Din acest motiv, pentru a se asigura că vor avea suportul necesar la alegerea șefului statului, PD și PLDM au anunțat astăzi pentru prima dată tranșant că vor demara negocierile și cu PCRM. Ghimpu spune că nu va sta la aceeași masă cu Voronin. Asta înseamnă că unul dintre ei chiar nu se va regăsi în lista celor care vor decide soarta de mai departe a țării.

Ghimpu mizează pe frica PLDM și PD de a fi acuzați de electorat că ar colabora cu dușmanul PCRM. Țin să-l dezamăgesc: dacă Ghimpu crede că o eventuală caliție cu PCRM le-ar reduce din rating PD-ului ș PLDM-ului, acesta greșește din nou. Din simplul motiv că anume el este cel care împinge cele două partide să procedeze așa, iar opiniei publice îi va fi servit acest gest în cel mai convingător mod posibil. Și Filat și Plahotniuc dețin imperii Media care vor reuși să convingă electoratul că Ghimpu este cel mai mare treucar care nu poate fără funcție și din cauza căruia cursul european al țării are de pierdut. Totodată bătrânul Voronin, care nu mai e sperietoare, va fi transformat într-un fel de personaj care în al nouălea ceas a fost convins de propria conștiință că altă cale decât cea europeană nu există și nu are rost să se împotrivească, iar mult mai benefic e să ajute Republica Moldova, spre deosebire de Ghimpu care se gândește doar la funcția de președinte. Deja ce va obține Voronin pentru asta, nu mai contează.

Ghimpu la rândul său va fi nevoit să facă isterie în opoziție. Alături de Igor Dodon. Noul său prieten și partener de contracoaliție proeuropeană.

Mîine, a spus Ghimpu, va mai avea loc o nouă rundă de negocieri.

Doar eu mă mai întreb dacă mai are rost ?

P.S. Pentru depășrea blocajului anunțat de Lupu și Filat, Ghimpu nu trebuie să cedeze nimic. Ghimpu trebuie doar să utilizeze creierul.

Gabriel Călin,

pentru Moldova24

About Author

admin