Un membru activ al Platformei Demnitate și Adevăr de la Orhei, reținut pentru 72 de ore

jantovan

Unul dintre membrii activi ai Platformei Demnitate și Adevăr a fost reținut pentru 72 de ore de către procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Bărbatul ar fi amenințat mai mulți martori dintr-un dosar în care acesta este suspectat de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

Potrivit unor surse ale portalului Today.MD, care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, este vorba despre omul de afaceri, Victor Jantovan, el fiind și conducătorul Societății pe Acțiuni SERVICE din Orhei. Jantovan este unul dintre membrii și susținătorii înflăcărați ai PCDA, iar când erau protestele în PMAN acesta era răspunzător de organizarea transportului și logistică.

Sursele ne-au comunicat că la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, PCCOCS a pornit o cauză penală în baza articolului 244 al Codului Penal (evaziune fiscală în proporții deosebit de mari) în privința Societății pe Acțiuni SERVIS, condusă de Victor Jantovan, agent economic care se ocupă cu darea în chirie a spațiilor în piața din orașul Orhei.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, la data de 15 februarie la sediile întreprinderii, domiciliile și automobilele fondatorilor, ofițerii din cadrul Direcției Operațiuni Speciale în comun cu procurorii au efectuat 15 percheziții, în rezultatul cărora a fost depistată și ridicată o sumă de bani în mărime de 300 000 de lei, materiale cu înscrisuri de ciornă, suporturi de memorie, sisteme informaționale de lucru, dispozitive de stocare a informațiilor în format electronic.

Oamenii legii au audiat în cadrul dosarului circa 35 de persoane care au primit în chirie spații de comerț de la Jantovan. Toți susțineau că i-au achitat acestuia bani fără a li se elibera bonuri de casă.

Ulterior, după interogatoriu Jantovan i-ar fi contactat pe aceștia și i-a amenințat că o să le facă probleme pentru declarațiile făcute.

Vitalie Busuioc, șeful PCCOCS a evitat să confirme dacă este vorba despre Victor Jantovan.

„Nu vă pot confirma, dar vă pot comunica că ieri a fost reținută persoană care figura ca bănuit într-un dosar pornit pentru evaziune fiscală. Este vorba despre un agent economic care desfășoară mai multe activități pe teritoriul orașului Orhei, inclusiv și darea în arendă a spațiilor comerciale. Inițial dosarul a fost pornit pe fapt, nu pe persoană, ulterior în luna februarie au fost efectuate mai multe percheziții pentru acumularea materialului probatoriu, însă, după ce în adresa procuraturii au parvenit mai multe plângeri din partea martorilor, care susțineau că sunt amenințați direct de către agentul economic, pentru faptul că au făcut declarații și că colaborează cu organul de anchetă, a fost luată decizia de a-l reține pe bănuit pentru un termen de 72 de ore. Acesta este bănuit de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari, însă nu este exclus că, în cadrul dosarului, se va demonstra că este vorba și despre spălare de bani, iar dacă va fi găsit vinovat acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 6 ani”, a comunicat Busuioc.

Din imaginile care au intrat în posesia redacției Today.MD se vede că Victor Jantovan a fost escortat la izolatorul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău.

 

About Author

admin