Uniunea Agențiilor Imobiliare: Inițiativa Guvernului privind reforma sistemului de sancțiuni în raport cu agenții economici este ca o gură de oxigen pentru mediul de afaceri

Companiile membre ale Uniunii Agențiilor Imobiliare (UAI) din Moldova cer Guvernului să aprobe proiectul de lege care prevede decriminalizarea infracțiunilor economice. Reprezentanții organizației consideră că operarea modificărilor date la legislație va oferi o gură de oxigen mediului de afaceri, care își desfășoară activitatea onest în raport cu instituțiile statului.

”Schimbarea de atitudine este mai mult decât necesară în condițiile în care legislația actuală lasă loc pentru abuz. O suspiciune vagă a instituțiilor de control, deseori, declanșează procese ce plasează afacerile într-o zonă la limita falimentului. În consecință, statul pierde încasări la buget, oamenii rămân fără un loc de muncă, iar patronii sunt descurajați să mai investească”, se arată într-un comunicat al organizației. 

“Contribuabilii nu trebuie tratați asemenea unor criminali. Nu credem că intervenția brutală a instituțiilor de control poate dezvolta economia. Mai ales că activăm pe o piață mica, o piață cu un număr redus de consumatori”, declară Andrian Toderașcu, președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare, potrivit today.md.

În opinia președintelui Uniunii, Andrian Toderașcu, ”Guvernul va demonstra consecvență în acțiunile sale dacă, după reducerea numărului de instituții cu drept de control la întreprinderi de la  60 la 13, va trece la o altă etapă de încurajare a mediului de afaceri”. 

Acesta mai constată că Executivul actualul are o viziune clară în raport cu mediul de afaceri și se vrea mai curând partener, decât o autoritate. 

Amintim că inițiativa de a diminua sancțiunile penale pentru business, cu acordarea șansei de reparare a prejudiciului cauzat, a fost lansată recent de Partidul Democrat din Moldova. Proiectul de lege în acest sens a fost elaborat de Ministerul Justiției și supus consultărilor publice cu toate părțile interesate.

Anterior, Asociația Investitorilor Străini a cerut Guvernului, Parlamentului și președintelui să susțină inițiativa legislativă respectivă a Ministerului Justiției, care va îmbunătăți substanțial climatul de afaceri și cel investițional din Republica Moldova. De asemenea, AIS îndeamnă reprezentanții altor asociații de business și comunității de afaceri să se alăture acestei adresări. Proiectul autorităților a fost apreciat pozitiv și de Banca Mondială.

About Author

admin