Victor Juc, despre chemarea ambasadorului Andrei Neguță: Asta denotă că problema este foarte gravă. Oficialii din Moldova permanent au fost supuși unor intimidări și situația nu mai poate fi tolerată

Decizia de a-l chema pe ambasadorul Andrei Neguță acasă, pentru consultări și discuții, este un pas surprinzător, dar foarte îndrăzneț al autorităților Republicii Moldova, care denotă că țara noastră se consideră jignită de către Rusia și demersurile precedente încă nu au fost clarificate.
Declarația a fost făcută de către vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice de la AȘM, Victor Juc.

Într-o intervenție în direct la Publika TV, Juc mai spus că oficialii moldoveni au fost permanent supuși unor intimidări și situația nu mai putea fi acceptată.

”Decizia de astăzi denotă că Republica Moldova se consideră jignită de către Rusia și demersurile precedente nu au fost clarificate. Asta denotă că problema este foarte gravă. Oficialii moldoveni permanent au fost supuși unor intimidări și situația nu mai putea fi tolerată. În primul rând, cel mai important mecanism este relansarea dialogului”, a declarat Victor Juc.

Expertul a mai spus că ar fi cazul ca diplomația moldovenească să îl invite și pe șeful reprezentanței diplomatice a Federației Ruse pentru consultări și să solicite explicații de la el. De asemenea, potrivit lui, ar fi oportun ca la nivel de secretar de stat, să se întreprindă o vizită ad hoc în Federația Rusă, pentru a se întâlni cu omologii săi și pentru a obține anumite clarificări.

”Este un pas surpinzător, dar foarte îndrăzneț, autoritățile din RM au prins curaj”, a conchis Juc.

Menționăm că astăzi Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că Ambasadorul RM la Moscova, Andrei Neguță, a fost chemat la Chișinău pentru consultări, pentru o perioadă nedeterminată.

Decizia ar fi fost luată în legătură cu cazurile de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din Republica Moldova, intensificarea acestora în ultima perioadă şi lipsa unor reacţii oficiale la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri.

Potrivit MAEIE, în cadrul discuţiilor urmează a fi examinate căile pentru depăşirea situaţiei create, evitînd pe viitor acţiuni de natură să submineze relațiile moldo-ruse pe care autoritățile moldoveneşti și le doresc să fie prietenești, de încredere și respect reciproc.

sursa: moldova24.info

About Author

admin