WIKILEAKS DE MOLDOVA // Documente SECRETE, făcute publice de un politician

Potrivit unor  rapoarte secrete, publicate de Renato Usatîi pe contul său de socializare, liderul PLDM, Vlad Filat, ar fi discutat cu preşedintele României Traian Băsescu despre modalităţile de opunere a rezistenţei faţă de Rusia, de subminare a poziţiei premierului Iurie Leancă şi posibilitatea organizării după alegeri a unui „Maidan” la Chişinău.

Documentele, care arată ca rapoarte ale serviciilor speciale, sunt traduse în limba rusă dintr-o altă limbă, potrivit lui Usatîi, care îşi cere scuze pentru existenţa unor lacune în traducere.

În una dintre paginile documentelor se descrie cu lux de amănunte discuţia de trei ore purtată de Filat şi Băsescu, care a avut loc pe 29 august la Bucureşti. Potrivit documentelor, Filat l-ar fi rugat pe Băsescu să folosească influenţa lui pentru ca Leancă să nu participe la summitul NATO în Cardiff, iar delegaţia moldovenească să fie reprezentată acolo de ministrul Apărării, Valeriu Troenco. Filat şi-ar fi argumentat solicitarea prin faptul că Leancă este un partener apropiat al premierului român Victor Ponta, care este unul dintre duşmanii lui Băsescu.2 (Copy)

Potrivit acestor documente, preşedintele României l-ar fi asigurat pe Filat că „în cazul izbucnirii unui nou conflict armat pe Nistru ” sau „unei agresiuni militare din partea Rusiei şi susţinătorilor ei tiraspoleni”, România şi partenerii ei din NATO va oferi Moldovei tot sprijinul necesar. Pe marginea acestui subiect s-ar fi planificat şi convocarea unei şedinţe speciale a Consiliului suprem de securitate a României.

Băsescu şi-ar fi exprimat îngrijorarea şi faţă de riscul venirii la putere în Moldova a „forţelor politice antinaţionale proruse” şi a promis acordarea unui ajutor coaliţiei de guvernare din Republica Moldova, inclusiv „suport informaţional”, după cum s-ar fi exprimat preşedintele român.3 (Copy)

Documentele mai arată că Filat ar fi discutat cu Băsescu despre neutralizarea Partidului Democrat şi a lui Vlad Plahotniuc la alegerile parlamentare “prin controlul preşedintelui român asupra activităţii Procuraturii şi serviciilor speciale ale satului vecin”.

Din partea sa, Băsescu şi consilierul său pe probleme de securitate naţională, Iulian Chifu, ar fi insistat pe necesitatea implicării în viitoarea coaliţie de guvernare de la Chişinău a Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă.

4 (Copy)

Chifu i-ar fi recomandat insistent lui Filat să întreprindă cele mai dure măsuri pentru diminuarea influenţei Rusiei în Moldova prin neutralizarea activităţii politice pe teritoriul „celui de-al doilea stat român” a unor astfel de „indivizi” precum sunt Igor Dodon şi Renato Usatîi, care susţin „camarila clandestină rusească”. Mai mult, Chifu a menţionat că „PCRM nu este o problemă pentru crearea unei noi coaliţii electorale în Moldova”.

5 (Copy)

De asemenea părţile ar fi examinat posibilitatea organizării la Chişinău a unui „Maidan moldovenesc” în cazul unui pericol real de pierdere a puterii de către partidele proeuropene.

 

About Author

admin