Guvernul PAS va achita din buzunarele moldovenilor 1,4 miliarde de lei pentru gazul rusesc

Guvernul de la Chișinău va achita datoria la gaz din banii cetățenilor. Vicepremierul Andrei Spînu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că cei 1,4 miliarde lei din bugetul de stat, care au rămas la compania Energocom, urmează să fie transferați la Gazprom.

„Am făcut rectificări la buget pentru anul 2021. Conform dispoziției Comisiei Situației Excepționale, s-au alocat 1,7 miliarde de lei pentru Energocom. Din această sumă aproximativ 300 milioane de lei au fost folosiți pentru cumpărarea gazului pentru luna octombrie în situația de urgență, iar 1,4 miliarde de lei vor fi alocați pentru a susține plățile curente ale companiei Moldovagaz pentru luna octombrie și noiembrie. La următoarea ședință de Parlament, proiectul de modificare a bugetului și alocarea acestei sume de 1,7 miliarde de lei către Energocom va fi votat în lectura a doua și banii vor fi disponibili”, a declarat Andrei Spînu.

Vicepremierul a mai adăugat că pentru a achita datoria față de Gazprom, guvernarea va recurge la mai multe concesionări.

„Soluția propusă de Guvern este de a încheia un contract de cesionare a unei părți din datoria Termoelectrica către Moldovagaz. Cesionarea acestei datorii către Energocom. Vorbim despre suma de aproximativ un miliard și 400 milioane de lei, sumă necesară pentru plățile curente către Gazprom”, a mai spus Spînu în cadrul unei conferințe de presă.

About Author

admin