Comisia Electorală Centrală (CEC) din Moldova are toate competențele legale necesare pentru a verifica, controla și sancționa persoanele care încalcă legea. Secretarul CEC, Alexandru Berlinschi, a declarat că speră că nu vor exista concurenți electorali care să încalce legislația electorală, dar dacă vor fi constatate astfel de încălcări, comisia va aplica cu siguranță sancțiuni. El a subliniat că unul dintre rolurile CEC este de a monitoriza rapoartele financiare care sunt obligatorii pentru toți concurenții electorali, în cadrul campaniilor electorale.
Toate partidele politice înregistrate în calitate de concurenți electorali, precum și candidații independenți, trebuie să depună rapoarte financiare periodice la CEC. Aceste rapoarte vor fi verificate de către comisie pentru a detecta subestimarea cheltuielilor, precum și pentru a detecta orice acțiuni care nu sunt reflectate în rapoarte. Toate rapoartele financiare sunt, de asemenea, publicate pe site-ul oficial al CEC și sunt disponibile pentru public.
În ceea ce privește sancțiunile, acestea sunt stipulate în Codul electoral și se aplică în etape, începând cu avertismente și sancțiuni financiare și terminând cu excluderea din cursa electorală. Aleksandr Berlinschi a mai precizat că, în cazul în care sunt încălcate sau impuse sancțiuni financiare, unui concurent electoral i se poate refuza finanțarea publică. Cu toate acestea, CEC speră să evite astfel de situații și se străduiește să se asigure că toți concurenții electorali respectă cu strictețe Codul electoral. Comisia organizează periodic seminarii de instruire pentru trezorierii partidelor, care sunt responsabili de gestionarea finanțelor, și îi informează cu privire la necesitatea de a respecta cadrul legal. Se așteaptă ca pe parcursul campaniei electorale să se clarifice modul în care va fi pusă în aplicare această strategie.
Secretarul CEC a subliniat, de asemenea, că la începutul fiecărei campanii electorale, comisia invită reprezentanții concurenților electorali la sediul CEC pentru a semna un cod de conduită și un acord bazat pe anumite principii care trebuie respectate în timpul campaniei.
El a subliniat că CEC dispune de tot ce-i trebuie pentru a monitoriza activitatea tuturor concurenților electorali, chiar dacă numărul acestora este considerabil (peste 55.000). Din 2023 există organe electorale teritoriale permanente, care includ președinți ai consiliilor electorale de circumscripție, care sunt funcționari publici ai CEC. Aceștia au posibilitatea de a iniția proceduri administrative în cazul în care este inițiat un caz.
Astfel, CEC dispune de toate instrumentele necesare pentru a monitoriza activitățile concurenților electorali, inclusiv rapoartele financiare și aplicarea de sancțiuni în temeiul Codului electoral.