Studiul a fost publicat în revista Psychological Science. Vaccinurile împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt considerate cea mai eficientă metodă de prevenire a formelor severe de COVID-19. Cu toate acestea, mulți oameni încă se tem de posibilele efecte secundare ale vaccinului.
Cercetătorii au analizat datele a 315 de persoane, intervievându-le înainte de vaccinare cu privire la atitudinea lor față de vaccin, încrederea în asistența medicală și cercetătorii, precum și efectuarea unor teste pentru anumite trăsături de personalitate. La o zi după vaccinare, cercetătorii au colectat date cu privire la prezența și gravitatea oricăror efecte secundare.
Niciun participant nu a raportat efecte secundare care necesită intervenție medicală. Cele mai frecvente efecte secundare au fost oboseala, durerile musculare, durerile de cap și durerea la locul injectării. Cu toate acestea, acestea au apărut mai des la persoanele cu o atitudine negativă față de vaccinare.
În general, factorii psihologici au influențat cu 30% probabilitatea de apariție și gravitatea efectelor secundare.
Cercetătorii au subliniat cât de important este să se creeze o atmosferă de încredere în jurul vaccinării împotriva COVID-19, în special pentru grupurile de vârstă mai înaintată, care manifestă mai des o atitudine negativă față de vaccin.