Interzicerea pernuțelor de nicotină, un nou tip de produs fără fum, a generat dezbateri aprinse în parlament. Ministerul Sănătății insistă asupra interzicerii acestora în Republica Moldova, deoarece impactul lor asupra sănătății nu este încă clar. Totuși, unii deputați și experți consideră că interzicerea unui produs disponibil în țările vecine ar putea duce la creșterea contrabandei și consumului ilegal, transmite mold-street.com.
Pernuțele de nicotină sunt deja disponibile în mai mult de 80% din statele Uniunii Europene, inclusiv în România și Ucraina. Prin urmare, propunerea Ministerului Sănătății de a interzice aceste produse în Moldova ar putea afecta negativ piața internă.
„Atâta timp cât acest produs nu este interzis în țările vecine, Republica Moldova riscă să se confrunte cu contrabanda. Dacă impunem restricții mai stricte decât cele prevăzute de Directiva UE, aceasta va duce la o invazie a produselor ilegale, care vor fi vândute ilegal”, a declarat deputatul PAS Lilian Carp. „Scopul nostru principal este să găsim modalități de a proteja consumatorul și de a evita comerțul ilegal.”
Deputatul a adăugat că aproximativ 30% din produsele din tutun din Moldova ajung pe piață prin contrabandă. „Produsele interzise sunt vândute la noi pe internet, iar statul nu intervine”, a menționat Carp.
Expertul economic Vjačeslav Ioniță a subliniat că, atunci când se adoptă noi legi, este important să existe instrumente care să asigure aplicarea acestora. „Dacă introducem noi reglementări care nu există în țările vecine și nu putem să le controlăm, acest lucru doar va favoriza contrabanda”, a spus Ioniță.
Potrivit acestuia, comerțul ilegal în Republica Moldova este în creștere, iar pierderile pentru bugetul de stat se ridică la aproximativ 650 de milioane de lei. În plus, comerțul ilegal contribuie la vânzarea produselor către minori.
Maxim Barabaș, directorul Philip Morris în Ucraina și Moldova, a declarat că pernuțele de nicotină pot fi deja comandate în Moldova prin platforme online. Produsele sunt livrate din străinătate, iar avertismentele privind riscurile pentru sănătate sunt scrise în limbi străine.
Deputatii consideră că, pentru a lupta împotriva obiceiurilor dăunătoare, sunt necesare programe guvernamentale și educație pentru populație. „Este necesar să educăm populația cu privire la consecințele acestor obiceiuri, altfel interdicțiile nu vor ajuta”, a spus Lilian Carp.
Vicepreședintele Comisiei pentru protecția socială, sănătate și familie, Vladimir Odnostalco, a adăugat: „Înainte de a interzice ceva, trebuie să consultăm experții.”
Proiectul de lege propus de Ministerul Sănătății va fi discutat în cadrul ședințelor comisiilor parlamentare și apoi prezentat pentru dezbatere în plenul parlamentului.