În 2022, în Republica Moldova au fost înregistrate 7 cazuri de malarie, dintre care două au dus la deces. Deși Republica Moldova este considerată liberă de malarie, în fiecare an apar noi cazuri de boală. Specialiștii sunt solicitați să ajute în lupta împotriva acestei boli periculoase.
Pe 25 aprilie se sărbătorește Ziua Mondială de Luptă împotriva Malariei, care urmărește atingerea unui nivel zero de îmbolnăviri până în 2030. Pentru aceasta, este necesară investirea în noi tehnologii și strategii pentru a asigura accesul la tratament și prevenția malariei.
Malaria se transmite prin înțepătura de țânțar infectat și poate duce la consecințe grave, în special pentru femeile însărcinate, copiii sub 5 ani și persoanele infectate cu HIV/SIDA. Dacă o persoană prezintă simptome de malarie (febră mare, frisoane, dureri de cap) după vizitarea unor țări endemice, este necesar să solicite imediat ajutor medical.
Potrivit ultimului raport mondial, în 2021 au fost înregistrate 247 de milioane de cazuri de malarie, cu puțin mai mult decât în 2020 (245 de milioane).