De la începutul anului curent, cinci persoane s-au prezentat la medic cu diagnosticul de borrelioză, cauzată de înțepăturile căpușelor. Anul trecut, numărul acestor cazuri a depășit 70, majoritatea fiind înregistrate în lunile calde de vară, când căpușele sunt foarte active.
Potrivit Centrului de Sănătate Publică din Chișinău, la începutul anului numărul cazurilor de borrelioză, provocată de înțepăturile căpușelor, înregistrează o scădere. Adulții sunt cei mai vulnerabili la această boală (69,5%), în special pensionarii și persoanele care nu lucrează și care petrec adesea timp în aer liber și vizitează zone de odihnă cu un risc ridicat de înțepături de căpușe. Copiii reprezintă 30,5% din numărul total al cazurilor înregistrate, conform informațiilor de la Noi.md. Datorită condițiilor climatice favorabile din ultimii ani, căpușele rămân active pe parcursul întregului an, ceea ce conduce la înregistrarea cazurilor de boală Lyme. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor (85,7%) apar în perioada mai-septembrie, când populația vizitează frecvent zonele locuite de căpușe.
Experții recomandă luarea de măsuri de precauție pentru a preveni înțepăturile de căpușe, cum ar fi purtarea de haine cu mâneci lungi și pantaloni care acoperă brațele și picioarele, precum și încălțăminte care protejează întregul picior atunci când se merge în păduri sau în zone cu vegetație înaltă. Utilizarea repelenților special concepuți pentru protecție împotriva căpușelor este recomandată. De asemenea, este important să se deparaziteze în mod regulat animalele de companie. Verificarea copiilor în zonele sensibile, cum ar fi axilele, zona inghinală, genunchii, stomacul, gâtul și capul, pentru a depista înțepăturile de căpușe este esențială. În cazul în care ați fost înțepat de o căpușă și prezentați simptome ale bolii, este recomandat să consultați un medic de familie sau un specialist în boli infecțioase. Tratamentul este cel mai eficient atunci când este inițiat cât mai curând posibil. Este de evitat utilizarea metodelor chimice și fizice, precum cremele, uleiurile, lacurile de unghii sau compresele calde, deoarece acestea pot crește riscul de infectare prin stimularea secreției de salivă infectată de către căpușă.