În fiecare an, în a treia duminică a lunii mai, ne amintim de oamenii care au pierit din cauza acestei boli. În Republica Moldova, trăiesc peste 15.000 de persoane cu HIV. Pentru a reduce mortalitatea, voluntarii de la Centrul de Sănătate prietenos tinerilor din sectorul Chokana distribuie mesaje încurajatoare și îndeamnă colegii lor să se testeze, conform moldova1.md.
Cu toate că are HIV, Adrian Berdaga a reușit să-și întemeieze o familie și recent a devenit tată. El spune că inițial i-a fost greu să accepte faptul că este purtător al virusului, dar în timp a acceptat această idee. Totuși, cel mai important pentru el este că poate continua să trăiască.
“Victoria mea constă în faptul că astăzi stau în fața voastră, pot vorbi cu voi, pot vorbi cu toată lumea, asta este viața pe care am câștigat-o. Sunt căsătorit de un an. Soția mea este negativă la HIV, eu sunt HIV-pozitiv, nu avem probleme în familie, sunt acceptat și sunt fericit”, a spus el.
Potrivit experților, în Republica Moldova, o patrime dintre persoanele care trăiesc cu HIV se simt stigmatizate și discriminate.
Yurie Climasevski, coordonatorul Programului Național de Prevenire și Luptă împotriva HIV/SIDA, consideră că “trebuie să fim toleranți unii față de alții. Toți pacienții sunt egali, toți pacienții ar trebui să primească testele necesare. Fiecare persoană ar trebui să-și cunoască statutul HIV”.
Centrul de Sănătate prietenos tinerilor din sectorul Chokana a comemorat memoria celor care au murit de HIV/SIDA.
“Noi, ca lucrători medicali, facem testele preventive cel puțin o dată pe an, pentru că primul lucru este să-ți cunoști statutul și al doilea lucru este să ai posibilitatea de a preveni și de a fi sigur în viața ta. Aceasta este una dintre principalele sarcini ale centrului de prevenire, dar dacă aceasta se întâmplă, atunci tratăm și susținem aceste categorii de tineri privilegiați”, a declarat Oksana Zavtoni, directorul Centrului de Sănătate din Chokana.
Potrivit specialiștilor, numărul persoanelor infectate cu HIV este în creștere. Președinta Asociației “Prezent și Viitor” Nina Tudoryanu spune că “statisticile oficiale ne arată că peste 50% dint.