Pe baza prognozei Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Republica Moldova se va confrunta cu una dintre cele mai mari recesiuni economice din regiune. Acest lucru se datorează consecințelor războiului din Ucraina și problemelor legate de aprovizionarea cu energie, care au dus la o scădere a economiei cu 5,9% în 2022. Impactul acestor factori se menține și în 2023, cu toate că se așteaptă o ușoară îmbunătățire în a doua jumătate a anului.
Apropierea de zona de conflict continuă să afecteze activitatea de investiții și agravează consecințele reducerii veniturilor reale ale populației. Totuși, un aspect pozitiv este scăderea rapidă a inflației datorată politicii monetar-creditare stricte și cererii interne slabe.
BERD menționează că finanțarea externă furnizată de sectorul oficial a contribuit la acoperirea deficitului de finanțare externă și fiscală în 2022, a susținut cursul de schimb și a contribuit la majorarea rezervelor valutare. Este de așteptat ca acest sprijin să continue în 2023, însoțit de o programă consolidată a FMI, promovând stabilitatea macroeconomică.
BERD prognozează o posibilă scădere a PIB-ului cu 1,3% în 2023, înainte ca creșterea să se reia în 2024 (cu o creștere estimată de 3,5%).
Perspectivele imediate sunt legate de riscuri negative, cum ar fi războiul în țara vecină și vulnerabilitatea energetică. Cu toate acestea, în perspectivă medie și lungă, aderarea la Uniunea Europeană poate deveni un puternic catalizator al reformelor structurale și al unei creșteri economice mai rapide, conform BERD.
Prognoza BERD este cea mai pesimistă dintre prognozele publicate de diferite instituții internaționale și experți.