Membrii Comisiei pentru administrație publică și dezvoltare regională au aprobat raportul asupra unui proiect de lege care ar urma să modifice unele reglementări. Potrivit propunerii, zilele de concediu pe care angajații nu le-au folosit în decurs de doi ani vor fi considerate zile de concediu ratate. Angajatorul va fi obligat să notifice angajatul cu privire la zilele de concediu acumulate și la momentul în care acestea urmează să fie folosite. Zilele de concediu nefolosite înainte de introducerea legii pot fi folosite până la 31 decembrie 2029.
Legea introduce, de asemenea, modificări în sistemul funcției publice. Funcția de șef al unui organ administrativ va deveni o funcție de demnitate publică, iar funcția de șef adjunct va fi redenumită într-o funcție superioară de administrație publică.
Pentru a face serviciul public mai atractiv, se propune crearea unui corp de rezervă de funcționari publici. Acest lucru va permite foștilor funcționari publici să se întoarcă în serviciul public fără a fi nevoiți să concureze. De asemenea, în corpul de rezervă vor fi incluși absolvenții programelor de stagiu plătit în serviciul public care au finalizat cu succes stagiul și au primit note mari.
Perioada de stagiu pentru un funcționar public debutant va fi redusă de la șase la trei luni, iar prelungirea acesteia cu trei luni va fi posibilă doar prin decizia șefului unității.
Proiectul de lege prevede, de asemenea, crearea de noi posturi în aparatul organelor de stat, cum ar fi biroul secretarului general al Președinției Republicii Moldova și alte organe.
Proiectul de lege, elaborat de Cancelaria de Stat, va fi prezentat în primă lectură la ședința plenară a Parlamentului.