Uniunea Europeană va oferi Moldovei 9,5 milioane de euro pentru a o ajuta să își îmbunătățească securitatea și să avanseze în integrarea sa în UE. Banii vor fi direcționați către un proiect numit „Moldova rezistentă UE4 – State sigure, comunități puternice”, care este finanțat de Comisia Europeană și implementat de Fondul de solidaritate al PL în Moldova.
Proiectul, care a fost prezentat la evenimentul de astăzi, include mai multe inițiative-cheie. Astfel, 35 de stații de pompieri vor primi sisteme noi de comunicații, 10 stații de pompieri urmează să fie construite, 12 întreprinderi municipale vor fi dotate cu panouri solare. În cinci orașe vor fi realizate proiecte de renovare a infrastructurii, iar în cinci sate va fi lansat un proiect Smart Village. De asemenea, vor fi construite parcuri fotovoltaice.
Ministrul de interne Adrian Efros a subliniat că proiectul va contribui la consolidarea securității țării la toate nivelurile, de la instituțiile naționale la comunitățile locale și grupurile vulnerabile.
Peter Wagner de la Comisia Europeană a declarat că cooperarea Moldovei cu UE aduce rezultate reale. El a menționat că Moldova se confruntă cu o serie de probleme, cum ar fi conflictele de frontieră și criza energetică, și speră că noul proiect va contribui la abordarea acestor provocări.
Președintele consiliului de supraveghere al Fondului de Solidaritate, Henrik Litvin, și-a exprimat satisfacția cu privire la asistența acordată, subliniind că Moldova rămâne un partener important al UE. El a menționat că Fondul de Solidaritate lucrează în Moldova de peste 10 ani și va continua să sprijine țara, inclusiv printr-un nou proiect privind eficiența energetică pentru întreprinderile mici și mijlocii, care va începe săptămâna viitoare.