Cercetătorii australieni de la Universitatea Edith Cowan din Australia de Vest au studiat peste 800 de femei și au descoperit că un nivel ridicat de flavonoide, conținute în ceai, poate preveni sau încetini dezvoltarea afecțiunilor precum accidentul vascular cerebral și diabetul, chiar și atunci când acestea sunt asimptomatice. Rezultatele lor confirmă faptul că ceaiul poate juca un rol pozitiv în reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Dieteticianul Kim Pearson subliniază existența unei legături științifice evidente între consumul de ceai și reducerea tensiunii arteriale. El recomandă transformarea momentului de a bea ceai într-un ritual relaxant, care poate contribui și mai mult la reducerea nivelului de stres.
Un studiu separat realizat de cercetători chinezi confirmă, de asemenea, beneficiile ceaiului. Timp de 11 ani, cercetătorii au studiat 365.000 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani și au ajuns la concluzia că riscul de accident vascular cerebral la persoanele care consumau până la trei cești de ceai pe zi era cu 32% mai mic. Aceste rezultate subliniază importanța ceaiului ca factor potențial în reducerea riscului de afecțiuni grave.