Un atac de panică este o apariție bruscă a unei anxietăți puternice care poate să apară fără o cauză evidentă. Este adesea legat de oboseală și poate fi declanșat de stres.
Dr. Jeanne Gardanova, doctor în științe medicale, a împărtășit această informație într-un interviu acordat postului de radio “Govorit Moskva”.
Ea a explicat că reacția de panică este o reacție de anxietate sau o tulburare de anxietate. Dacă aceasta apare pentru prima dată la o persoană, este o reacție, iar dacă astfel de atacuri se repetă într-un anumit interval de timp, atunci se poate vorbi deja despre o tulburare. Stresul devine cauza acestui tip de stare, deși fiecare persoană reacționează diferit la propriul tip de stres. Percepția unei situații stresante este subiectivă și depinde de personalitatea fiecăruia. De exemplu, pentru unele persoane, stresul poate fi legat de a călători cu avionul, în timp ce pentru altele poate fi legat de călătorii și așa mai departe. Modul în care o situație este percepută depinde de trăsăturile unice ale personalității. Dacă o persoană activează mecanismele interne de adaptare, atunci va face față stresului. Cu toate acestea, dacă aceste mecanisme nu funcționează, de exemplu, din cauza unei munci îndelungate sau a oboselii, atunci apare o reacție nevrotică. Prin urmare, dacă numărul de cereri de ajutor este mai mic în comparație cu anul precedent, acest lucru poate însemna că populația și-a activat într-o mai mare măsură propriile mecanisme interne de adaptare. Astfel, oamenii învață mai bine să facă față stresului în acest an. Activarea mecanismelor interne de adaptare și de compensare este o tendință importantă pentru cei care au fost anterior într-o stare de dezadaptare, – a subliniat Gardanova.
Specialistul a vorbit și despre cum să facem față unui atac de panică.